چگونه با انجام کمتر، فیلم بیشتری بدست آوریم
این فیلم که از سال ۱۴۰۰ در ایران به نمایش درنیامده بود، اجازه حضور در بخش رقابتی چهل و سومین دوره جشنواره فیلم فجر را به دست نیاورد، اما نهایتاً ۲۰ بهمن ۱۴۰۳ در برج میلاد در بخش ویژه جشنواره که خارج از مسابقه بود نمایش داده شد. این فیلم در سال ۲۰۲۴ برنده جایزهٔ بهترین فیلم از بخش پردهٔ بزرگ پنجاه و سومین دورهٔ جشنواره بینالمللی فیلم روتردام شد و در بیست و سومین دورهٔ جشنواره بینالمللی فیلم ترانسیلوانیا نیز به عنوان بهترین عملکرد و اجرای بازیگران مورد تقدیر قرار گرفت. این فیلم برنده جایزهٔ بهترین فیلم از بخش پردهٔ بزرگ پنجاه و سومین دورهٔ جشنواره بینالمللی فیلم روتردام شد و در بیست و سومین دورهٔ جشنواره بینالمللی فیلم ترانسیلوانیا به عنوان بهترین عملکرد و اجرای بازیگران مورد تقدیر قرار گرفت. حسن پورشیرازی در نقش غلام باستانی، پدر علی و رضا که فردی عمیقاً ناخوشایند است؛ مردی بدطینت و تندخو که مرتباً با دو پسر درگیر میشود، آنها را مورد آزار قرار میدهد، با خشونت فیزیکی و توهین تحقیرشان میکند و آنها را مجبور میسازد که خود را با نوسانات خلقیاش وفق دهند. دو پسر که سن و سالی از آنها گذشته، مصرانه تلاش میکنند پدر را راضی به فروش خانه کنند، اما پدر، مردی معتاد، دائمالخمر و هوسباز، هر بار از این کار طفره میرود و بیش از آنکه نگران آیندهٔ فرزندانش باشد، در پی لذتجویی و خوشگذرانی است.
او در موقعیتی قرار گرفته که باید به مطالبات فرزندانش پاسخ دهد، اما همچنان از پذیرش هرگونه مسئولیت سرباز میزند. او آنقدر توسط پدر تحقیر شده که در مقابل همه با موضعی پایین و در حالت دفاعی قرار دارد، و به همین دلیل دیگران از مهربانیاش سوءاستفاده میکنند. او فردی فرهیخته و طالب صلح است، اما به دلیل فقدان اعتماد به نفس، قادر به ابراز خود نیست. غلام دقیقاً همان مردی است که هیچ قانونی بر زندگیاش حاکم نیست. گاه نیز با ایجاد صداهای دیستورتشده در سازها، آشفتگی زندگی غلام و پسرانش را بازتاب داده است. رابطهٔ میان پدر (با بازی حسن پورشیرازی) و پسرانش (با بازی حامد بهداد و محمد ولیزادگان) هیچ شباهتی به روابط معمول میان پدر و فرزند ندارد و هر رویدادی که در جریان داستان رخ میدهد، این پیوند را پیچیدهتر کرده و اندک عاطفهٔ باقیمانده را نیز بهتدریج از میان میبرد. حامد بهداد در نقش علی باستانی، پسر غلام و برادر رضا که در دنیای سیاه و فاسدی که پدرش ساخته، نماینده خیر، مهربانی و تعقل است. محمد ولیزادگان در نقش رضا باستانی، برادر علی و پسر کوچکتر خانواده، شباهت بیشتری به پدرش دارد، با این حال پدر او را از خود نمیداند، او را آزار میدهد.
محمد ولیزادگان که تاکنون تجربه بازیگری در مدیومهای مختلف تئاتر، سینما و تلویزیون را داشته است، در این فیلم با چالش عمیق و متفاوتی نسبت به کارنامهٔ خود در بازیگری خرید فیلم سینمایی قلب رقه روبرو شد. این فیلم با بازی لیلا حاتمی، حامد بهداد، محمد ولیزادگان و حسن پورشیرازی، یک درام خانوادگی از جامعه و بحرانهای آن است که با شخصیتپردازی و فضاسازی، تصویری از نسلها و جامعهای را به نمایش میگذارد که در سایه استبداد، خشونت و سرکوب، آرامآرام به فروپاشی نزدیک میشود. این شخصیت با تمام پلیدی، رذالت و کثیفی که در وجود پدر، رفیق و انسانی که از انسانیت تهی شده، موج میزند، تصویری از یک فرد فسادپذیر به نمایش میگذارد. شخصیت رضا، تندخو و تأثیرپذیر است اما از انسجام کمتری برخوردار است. فیلم با صحنهای تکاندهنده آغاز میشود؛ جایی که علی و رضا، در حال گفتگو هستند. فیلمبرداری پیر پسر در شهریور ۱۴۰۰ در تهران آغاز شد. این فیلم برای اولین بار در سینما مایاک تهران به نمایش درآمد و طبق روایتی میگویند که در یک حادثه آتشسوزی در این سینما فیلم آبی و رابی نیز از بین رفتهاست. از جمله سینماهایی که اکران این فیلم در آن با مشکلاتی همراه شد، سینما آفریقای تهران است؛ این سینما که از جمله سینماهای تهران بود مدیریت آن در حال انتقال به حوزه هنری است و پخش این فیلم در این سینما در برخی روزها متوقف شد.
در این فیلم نیز ردپای ادبیات روسیه به چشم میخورد: در یکی از سکانسهای ابتدایی در کتابفروشی که علی در آن کار میکند، اشارهای آشکار به برادران کارامازوف فیودور داستایفسکی شده است. ویرانه (به هندی: Veerana) یا مکان متروکه (به انگلیسی: Deserted place) فیلمی هندی محصول سال ۱۹۸۸ و به کارگردانی برادران رمزی است. دولیتل در ۱۷ ژانویه ۲۰۲۰، توسط یونیورسال پیکچرز در ایالات متحده اکران شد و با فروش ۲۴۹ میلیون دلاری به هفتمین فیلم پردرآمد سال ۲۰۲۰ تبدیل شد. فرنچایز پارک ژوراسیک با اکران فیلم دنیای ژوراسیک: قلمرو به دهمین فرنچایز فیلم تبدیل شد که به فروش ۶ میلیارد دلاری دستیافت. شرک از طریق فروش دیویدی و ویاچاس بیش از ۴۲۰ میلیون دلار درآمد برای دریمورکس ایجاد کرد و تا ژانویه ۲۰۰۲ بیش از ۲۱ میلیون نسخه از ۲۳ میلیون نسخه ارسالشده به فروش رسید. در این مدت عروس توانست با جذب ۵ میلیون و ۲۲۵ هزار مخاطب یکی از پربینندهترین فیلمهای سینمای ایران در طول سالهای اکران خود در سالنهای سینما باشد. حسام ناصری، که نامش بیش از هر چیز با علیرضا قربانی و ملودیها و تصانیف گره خورده است، در سالهای اخیر به حوزه موسیقی فیلم نیز ورود کرده و پیرپسر یکی از معدود آثار او در این عرصه محسوب میشود.